O ostatniej drodze życia

znaczenie ma wybranie profesjonalnego zakładu pogrzebowego, który będzie w stanie nam efektywnie pomóc w załatwieniu wszystkich najważniejszych spraw urzędowych i wesprze nas w wyborze oprawy pogrzebu. Niezbędne jest przecież wyb

O ostatniej drodze życia

Jak zorganizować pogrzeb?

Organizacja pogrzebu może być problematyczna, ponieważ jednocześnie zazwyczaj mocno przeżywa się stratę bliskiej osoby. Właśnie dlatego podstawowe znaczenie ma wybranie profesjonalnego zakładu pogrzebowego, który będzie w stanie nam efektywnie pomóc w załatwieniu wszystkich najważniejszych spraw urzędowych i wesprze nas w wyborze oprawy pogrzebu. Niezbędne jest przecież wybranie odpowiedniej trumny, zamówienie mszy, przygotowanie miejsca na cmentarzu i tak dalej. Zakłady pogrzebowe zajmują się kompleksową organizacją pogrzebów, zarówno świeckich, jak i pogrzebów w obrządku określonej religii. Dla bliskich jest to naprawdę ogromne ułatwienie.


Czym dokładnie zajmują się zakłady pogrzebowe?

Pogrzeb nigdy nie jest wesołym wydarzeniem, a śmierć kogoś bliskiego oznacza, że stajemy przed koniecznością zorganizowania całej uroczystości. Dzisiaj mamy do dyspozycji szeroki wachlarz usług oferowanych przez wyspecjalizowane zakłady pogrzebowe, co powinno być dla nas sporym ułatwieniem. Pogrzeb powinien odbyć się zgodnie z wolą zmarłego, która często jest przekazywana na przykład w testamencie. Istnieje możliwość kremacji lub tradycyjnego pochówku w ziemi. To indywidualna decyzja. Poza tym, w ofercie zakładów pogrzebowych można znaleźć w zasadzie całe zaplecze produktów, które są niezbędne do zorganizowania pogrzebu.


Czym jest stypa i czy jest potrzebna?

Na pogrzeb często zjeżdżają się bliscy z całego kraju, a dzisiaj często również ze świata, ponieważ wiele osób emigruje. Trzeba więc mieć to koniecznie na uwadze, jeśli jest się na etapie planowania tej smutnej uroczystości. W polskiej tradycji po pogrzebie zazwyczaj ma miejsce stypa, czyli niewielki poczęstunek dla uczestników. Dlaczego stypa ma znaczenie? Przyjazd z daleka oznacza głód i zmęczenie, dlatego podanie obiadu jest przez niektórych witane z wdzięcznością. Najczęściej stypa ma postać dwudaniowego obiadu i deseru. Często serwowane są też napoje, zwłaszcza kawa i herbata. Obecnie na rynku działa wiele specjalistycznych firm, które zajmują się organizowaniem styp, na przykład restauracji czy sal imprezowych, dzięki czemu zaplanowanie stypy jest już o wiele łatwiejsze.