Popularne izotoniki
Izotoniki w sklepach kuszą intensywnymi kolorami, wysportowanymi sylwetkami na etykietach i rzeko dobrym działaniem na nasze ciało. Niestety znaczna większość to przesłodzone napoje o zawartości kilku minerałów i soli.
Zamiast sklepowych napojów tego typu warto przyrządzić je sobie samemu- w domowym zaciszu. Składniki i końcowy smak można dostosować do własnych preferencji. Ja polecam izotonik z miodem, cytryną, imbirem i oczywiście solą morską. Świetnie nawodni nasz organizm i uzupełni sporo potrzebnych soli mineralnych. Można też użyć wysoko mineralizowanej wody, co tylko poprawi skład naszego napoju.
Aerobik dla kobiet w ciąży?
Low impact aerobik ? ćwiczenia, w których bierze udział duża grupa mięśni i w których przynajmniej jedna noga ma cały czas kontakt z podłogą. Są to ćwiczenia o stosunkowo małej intensywności. Tego rodzaju ćwiczenia powstały ze względu na mniejsze ryzyko kontuzji w porównaniu z metodą Hi impact. Ćwiczenia są raczej proste, dostosowane do osób początkujących. Opierają się na tak zwanej pozycji bazowej ciała, czyli lekko ugiętych kolanach i ramionach, wysuniętej do przodu miednicy oraz napiętych mięśniach pośladków i brzucha. Zapobiega to nadmiernemu obciążeniu stawów. Low impact to ćwiczenia idealne dla osób starszych, ociężałych czy nawet kobiet w ciąży.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aerobik
Podział odżywek białkowych
Samych odżywek białkowych jest dużo rodzajów i typów. Dzielą się na materiał z którego zostało pozyskane samo białko i mamy tutaj białka zwierzęce, najczęściej wołowe oraz roślinne (tutaj dominuje soja). Różne źródła białek dostarczają innych aminokwasów do mięśni i wszystko zależy od tego czy jesteśmy weganami, czy odżywiamy się bez ograniczeń.
Kolejną kategorią podziału białek jest podział ze względu na wchłanialność, a raczej jej tempo. Wolno wchłanialne białka, które stosuje się jak antykataboliczne środki oraz uzupełnienie diety w białka. Mamy tutaj np. izolaty białka mleka, białka sojowe, owoalbuminę itd. No i sa jeszcze białka szybkowchłanialne i tutaj króluje białko serwatkowe głównie izolaty i hydrolizaty.